Aktuellt hemma hos Lennart

Aktuellt hemma hos Lennart

Aktuella fall

Här i bloggen skriver jag löpande om aktuella fall, där jag hjälper hundar och deras människor att kommunicera bättre och träna fram önskade beteenden hos dem båda. Jag bjuder också på mina allmänna reflektioner, tankar och erfarenheter, både högt och lågt.

Läs mer på hemsidan hemmahoslennart.se

Rolex andra beteendeträning

Rumsren/Markeringar?Posted by Lennart Thu, January 26, 2017 20:48:37

Besök 2

Sofia kom med en glad Rolex som trots tillsägelserna förra besöket visade tydligt att han ville hem till Lennarts ställe. Den här gången hälsade de på en vanlig vardag vilket betyder att en flock dagishundar väntar.

Rolex är en kastrerade hane, kinesisk nakenhund (med päls) på ett år. ”Mot” honom står dagishundarna som den dagen är;

1. Klara, 10 månader husky/schäfer

2. Tommy, 1,5 år Sib Husky

3. Hassan, 5 år dansk/svensk gårdshund

4. Melker, 3 år rottweiler/schäfer

5. Bosse drygt 2 år cocopu

Det är fint väder, jag placerar Sofia i en stol utomhus 25 meter från huset. Hon skall vara passiv åskådare, dock skall Rolex känna, se och veta var hon befinner sig. Rolex binder jag i Sofias sida av staketet (25m från Sofia). Han kan rör sig en bit men kan inte komma till andra sidan staketet (mot huset).

Jag går in och hämtar en neutral, något reserverad men äldre hanhund, Hassan. Vi går fram till Rolex med staket mellan och Rolex blir riktigt offensiv, skäller, hugger i luften och rycker i kopplet. Hassan tittar på honom en stund, tycker det är jobbigt, tittar sen på mig och går mot ytterdörrn. Jag släpper in Hassan i huset igen. Jag förstår att Rolex verkligen är lika offensiv som matte sagt. Jag tar ut Tommy, som för ett halvår sedan var mer vild än tam. Rolex reagerar nästan lika våldsamt, jag låter Tommy svar upp lite. Rolex bryr sig inte om att han har Tommy framför sig, ingen självbevarelsedrift typ. Tommy tittar på mig och säger ”jag vill inte umgås med den här skitungen”. Jag låter Tommy gå in igen. Samma visa med de andra hanarna i flocken. De berättar civiliserat att Rolex bör bete sig. När han skiter i deras uppmaningar vill de inte umgås med honom.

Jag tar ut Klara, som är en blandning mellan husky och schäfer, 10 månader gammal. Klara är precis som en husky är, - självständig, självsäker, intelligent och troligen en av de få raser vi kan ”skicka ut i skogen igen” för att leva. Rolex tjafsar mot Klara och hon ryter ifrån, skarpt! Rolex tystnar men drar igång igen när han ser att Klara inte gör allvar av sin varning. Klara tittar på mig och ”skakar på huvudet”.

För att inte få ett dåligt slut kopplar jag mina hundar, Sofia kopplar Rolex och vi går på en promenad ihop. Sofia och Rolex går bakom oss, Rolex skäller, drar och tjafsas i säkert 20-25 minuter. Sen struntar han i det. Efter en stund släpper jag ett par av mina hundar och bl.a. Hassan går upp bredvid Rolex (och Sofia) och promenerar med dem, utan drama.

Jag tar in mina hundar i huset och vi avslutar. Sofia och Rolex går till bilen och ett par veckor senare dyker de upp för tredje besöket. Då kommer Rolex leka med alla hundarna fritt.

Mer om det i nästa blogginlägg smiley

/Lennart


/EDIT

Glömde nästan den viktigaste biten i andra besöket. När Rolex skällt bort alla hundarna provade jag att ta in Sofia i huset (utom synhåll för Rolex). Jag ville se hur stor del av hans agerande som hade med relationen till matte att göra. Rolex är fortfarande ute, fast i en stolpe. Dagisflocken är ute, okopplad. Rolex följer Sofia med blicken, gnyr lite och vill följa med. Hundarna runt om honom märker att han taggar ner och går fram till honom. Han har kvar mindre än 10 % av inställningen, avigheten mot hundarna. Vissa hundar ignorerar han helt. Hans aggression mot andra hundar har ganska lite med hundar att göra egentligen. Han har umgåtts för lite med hundar och litar inte på dem, har inte lärt sig språket och kulturen riktigt. De möten han haft har slutat dåligt eller ouppklarade i vissa fall. Det i kombination med att matte trodde han var inkontinent och varit väldigt medgörlig med honom gör honom till den ”vaktande” parten i flocken. Han har fått för sig att vaktrollen och ansvaret över flockens säkerhet ligger på honom. Han vaktar, Sofia vårdar. Eftersom han inte ”kan” hundar än tar han det säkra för det osäkra och skäller bort hoten innan de realiseras.

Problemet handlar inte om att en ägare gjort rätt eller fel. Det handlar om att ägaren vill ha en hälsosam balans i relationen men tolkat signalerna fel. Det blir ingen balans och när man försöker rätta till gör feltolkningen att balansen ibland blir ännu sämre. Sofia vill ha en sällskapshund men har lotsat Rolex till att bli vakthund.

För att få Rolex att släppa vaktrollen måste han bli överbevisad att någon annan i flocken tar rollen. Det är här det kommer in som vissa tycker är ett hett diskussionsämne, - ledarroll. Jag anser att i varje harmonisk flock/grupp/organisation etc så är det någon som tar eller får (hegemoni) ledarrollen. Om ingen berättar för Rolex att hans uppgift inte är att vakta det viktigaste i hans liv, - varför skulle han sluta? Om man som människa berättar att jag tar det ansvaret, den rollen och visar att man menar allvar kommer hunden att kunna släppa och vara…sällskapshund.

Därför kommer husse och matte visa att det är de som tar besluten i flocken, Rolex skall koppla av. De kommer ta några veckor, kanske månader men Rolex kommer bli en avslappnad kille.

/Lennart

  • Comments(1)//blogg.hemmahoslennart.se/#post3

Rolex första beteendeträning

Rumsren/Markeringar?Posted by Lennart Sat, January 21, 2017 18:05:13

Det kom ett brev från Sofia & Rolex;

Hej Lennart,

Jag snubblade över din hemsida då jag såg ditt inlägg om Lady. Jag läste runt lite om din fina verksamhet och klickade in på "träning" och fick ett stort leende på läpparna då jag läste ingressen.

Mitt namn är Sofia och jag har en Chinese crested powderpuff hane, Rolex, som är knappt ett år nu. En underbar hund med mycket energi likväl som skönaste chillarn'.

Jag känner dock ibland att jag som första hunds ägare saknar verktyg för att visa honom rätt i livet och få honom så trygg och glad jag bara kan. Han blir osäker och arg vid hundmöten på promenad (Vi hälsar inte på hundar på promenader), vilket i första hand skulle vara min prio - Att lära mig att få honom trygg och lugn runt andra hundar och att jag inte ska vara rädd för att göra fel hela tiden vilket jag gissar bidrar till hans osäkerhet.

Är därför lite intresserad av ett möte med dig om det finns möjlighet?

Ha en härlig dag med flocken!


Hej Rolex med människor!

Du får gärna maila mig allt du vet om Rolex bakgrund så jag får fundera lite innan; hur såg kullen ut, var levde Rolex första tiden, vad har hänt runtomkring hunden? Relationer med andra hundar och människor, hundmöten, människomöten etc. Även hur dagarna ser ut för hunden.

Fundera och skriv till mig så tar vi det från där.

/Lennart


Rolex

Rolex är född i November 2015 hos sin uppfödare. Han var en av 7 valpar i kullen, 2 tikar och 5 hanar.

I hushållet fanns sedan tidigare en annan kull nakenhundar, tror det var ca 3 st kvar av den kullen. Rolex var en av 3 som också fortfarande var kvar hemma från sin kull. Vi hämtade honom när han var 14 veckor gammal. Totalt sett fanns det cirka 12 hundar (Alla chinese crested), varav ungefär 5 hundar var vuxna från olika kullar. Ett ganska livligt ställe med andra ord :)

Vi tog med oss honom hem samma kväll vi var där.

Första dagarna tog vi det lugnt och höll oss mest hemma men introducerade honom även för min sambos arbetsplats (där han spenderar de flesta av sina dagar idag). Vi fick hjälp i början av svärmor att passa honom då vi inte själva hade möjlighet att vara lediga från våra jobb mer än 4-5 dagar första veckan. Sedan åkte han med sambon Robin till jobbet, som han älskar.

Vi tog det lugnt men bjöd in folk i vår närhet, utan hundbesök, relativt snabbt inpå för socialisering. Han älskar människor och har aldrig visat någon oro, rädsla eller ilska vad jag kan tyda. Han är en sådan hund som springer fram och viftar på svansen, även på främlingar, och vill gärna att man myser och klappar honom.

Efter vi haft Rolex i ca 1 månad började vi på en valpkurs i Trollhättan. Vi var en mindre grupp på ca 6 hundar som tränade inomhus där vi satt i större byggda burar med filtar över för att inte distrahera. Tycker det var en bra mjukstart för oss. Rolex var väldigt energisk och skällig när vi kom dit och under alla våra besök, mer eller mindre. Nyfiken på de andra hundarna och lärde sig öppna kompostgallret för att ta en liten tur i rummet flera gånger.

Kursledaren bedömde att han var väldigt osäker (det hon kunde tyda vid den unga åldern). Detta gjorde nog att jag blev väldigt mjäkig tror jag mot honom medan min sambo, som kanske inte har exakt lika stort tålamod gällande hans beteende mot andra hundar och hans skällande, blev snabbare frustrerad.

Jag har introducerat honom för bekantas hundar. Utöver dessa har han på ett återbesök hos kenneln träffat några av de syskon hon behöll för utställning och de vuxna hundarna (10 st i grupp).

På återbesöket hos uppfödarn, som vi åkte till för att få en åsikt och få öva med fler hundar, fann han sig snabb igen i gruppen. Han kände nog igen sig och alla dofter så det gick snabbt väldigt bra då vi tog det succesivt med introduktionen av hennes hundar ute i trädgården. Detta var i början på maj. Uppfödaren bedömde att han nog snarare var ganska dominant i sättet än rädd. Jag tror dock att han kanske är en kombination av dominant/osäker och inte bara enbart en dominant hund.

På besöket på dagiset, för några veckor sedan, gick han direkt in i hennes trädgård och kissade och bajsade. Sedan gick vi in i hennes hall som hade galler mellan hall och vardagsrum där en tik på ett par år, pudelblandning samt hennes egna rottweilerblandning, hane, befann sig. De var lugna och lite nyfikna men Rolex attackerade stängslet och skällde.

Vi satte oss i ett annat rum för att se om han då skulle vilja följa efter. Till en början gnydde och skällde han vidare på de andra men till slut ville han in till oss. Vi sa båda att dagis kanske inte var aktuellt för tillfället men att jag var välkommen att följa med på promenader om jag ville.

Jag jobbar på en liten klädesbutik. Började där innan sommaren och jag har möjlighet att ha med Rolex dit under höst/vinter/vår då jag är mer på kontor än i butik. Rolex är annars med sin husse på dagarna på hans arbetsplats.

Rolex kastrerades vid 8 månaders ålder och det gick väldigt bra. Han skvätter inte lika mycket på promenaderna men har börjat kissa lite inomhus så gott som varje dag från att ha varit i princip rumsren (vilket innebär promenad var 3-4 timme utan olycka inne).

Vid de möten vi bestämt att ta (ovan nämnda hundar) har vi sett till att mötas ute för en promenad först på neutral mark. Först gå parallellt på varsin sida gatan, sedan när de lugnat sig, sammanstråla för att gå gemensamt. Ibland vid kopplade hundmöten har han blivit så uppjagad så han t.o.m vänt sig om och bitit oss i benen.

När Rolex har träffat mina föräldrars hund Lynott har han visat tänder och huggt mot honom om han suttit med oss i soffan och Lynott närmar sig. Då har vi satt ner Rolex på golvet och då lugnar han sig när han inte har oss bakom sig.

Han blir även gnällig och orolig av att åka bil. Vi har provat det mesta; sele, tygbur (lite mindre), stålbur (lite större), framsäte, baksäte…Nu kör vi på den mellanstora buren men han gnyr och skakar i början på varje resa trots att han åker bil till och från husses jobb, ca 10 min resväg. Han äter bra på jobbet med Robin men är kräsnare hemma.

Jag vill gärna att jag och min sambo ska vinna vår hunds förtroende så han får ro i själen.


Första besöket

Rolex första besök hemma hos Lennart sker utan andra hundar här. Jag vill se hur Sofia och Rolex är och agerar ihop och prata med dem i lugn och ro. Det Sofia med familj vill få svar på är; skall det vara så det är med aggressivitet vid hundmöten, kommer han att kunna umgås i lugn och ro med andra hundar framöver? Vad är det som händer vid hundmötena egentligen? Är han inkontinent, har han blivit det av kastreringen, kommer det gå över? Varför är han otrygg, - går det att göra nåt åt det? Hur får vi honom sluta dra i koppel? Gör de rätt, - och förstår de hunden?

Jag säger att vi tar tag i den eventuella inkontinensen först. Allt annat hänger ihop. När vi börjar jobba med resten kommer mycket att hända ganska snabbt. Egentligen är det inte en massa olika problem de har, - det är mestadels en massa olika symtom på att något inte är som önskat i relationen mellan hund och människa.

Jag frågar om hon sagt till Rolex att han inte får göra sina behov eller markera inomhus. Nej, så har hon inte tänkt riktigt. När en ”olycka” händer så säger Sofia inte till Rolex att det är oönskat utan bär ut honom utomhus för att göra ifrån sig. Jag berättar att det är stor skillnad på att vara nödig och att vilja lämna sitt visitkort. Om Rolex varit inkontinent hade det märkts när han slappnat av. Det hade blivit olyckor när och där han vilat.

Jag berättar för Sofia när vi går in i huset att jag kommer säga till Rolex att han inte får markera inomhus. Hemma hos mig finns dofter av hundratals olika hundar. Om Rolex inte vet att han inte får lägga sitt visitkort inomhus kommer han göra det. Vi går in, jag följer Rolex som sniffar runt och efter 10 sekunder börjar han markera, jag säger ”nej Rolex”, - han tittar på mig och fortsätter rundturen. Går vidare in i köket och sniffar och markerar, jag säger till honom igen, han tittar på mig och sniffar vidare. Tre, fyra gånger markerar han av ren reflex och blir tillsagd ”nej Rolex” innan han förstår att det inte skall göras. Efter det har han inte markerat inomhus. Olyckorna hemma har också upphört.

Vi pratade också om relationen hund och människa. Jag frågar alltid hundägare varför de skaffade hund. Rolex är skaffad som sällskapshund. Sofia vill att han skall ha det bra, vara trygg, harmonisk medlem i familjen och gilla livet, - få vara hund.

För en ung (sällskaps)hund är större delen av den industrialiserade världen omöjlig att förstå. Vi människor har konstruerat hela vår miljö. En hund vet inte vad en stol, cykel, bil, barnvagn eller hus är för något. De kommer troligen aldrig lista ut vad alla konstruerade ting är för något. De måste dock bestämma sig för vad som är ett hot. I relationen till sin flock (familj) kommer den troligen också få eller ta en roll. Om den väljer själv och gillar sin familj kommer den troligen välja en vårdande, vaktande roll. Om husse eller matte visar att de vill ta den rollen och gör det bra kommer hunden troligen släppa vaktrollen. Då kommer hunden få lättare att vara just sällskapshund. Den släpper (gärna) ansvaret och pressen det innebär att vara den som hela tiden tar beslut. Beslut som för oss är små och oviktiga kanske hunden tar på största allvar.

Så mitt råd till Sofia tills nästa möte var att få Rolex mer avslappnad och harmonisk genom att husse och matte tar fler beslut. Rolex skall känna att han blir omhändertagen, som ett barn av en bra, harmonisk förälder. Han skall inse att hans människor ser till att han får det han behöver, han skall känna omtanken och tryggheten.

När de promenerar skall inte Sofia vara en sak, ett nödvändigt ont som Rolex drar omkring med. De skall gå ihop, ett sällskap, vara medvetna om varandra. - Håll lite kortare koppel, dra aldrig tillbaks när han drar. Var lugn, prata lugnt, rör dig lugnt.

Två veckor efter detta första möte kom de för en ny lektion, - då möttes de av 7 hundar hemma hos Lennart.

Mer om det i nästa blogginlägg smiley

/Lennart
  • Comments(0)//blogg.hemmahoslennart.se/#post1