Aktuellt hemma hos Lennart

Aktuellt hemma hos Lennart

Aktuella fall

Här i bloggen skriver jag löpande om aktuella fall, där jag hjälper hundar och deras människor att kommunicera bättre och träna fram önskade beteenden hos dem båda. Jag bjuder också på mina allmänna reflektioner, tankar och erfarenheter, både högt och lågt.

Läs mer på hemsidan hemmahoslennart.se

Fortsättningen av Tom, - deprimerad?

Rädd/Omtänksam?Posted by Lennart Tue, March 28, 2017 19:44:38

Fortsättningen av Tom, - deprimerad?

Slottskogen, en timmas promenad på en söndagseftermiddag med Tom och matte.

Hemma hos mig är det solsken och ett gäng plusgrader. När jag kommit till Slottskogen är det molnigt och ganska kallt. Men det är många med hundar som har bestämt sig för att att njuta av våren ändå. Tom går med matte och jag är en neutral part som umgås med Toms matte. När ett hundmöte nalkas är jag tyst och bara iakttar. Vi möter hund efter hund, Tom spetsar svansen i värsta fall. Det är inte aggressivt eller avskräckande för andra hunden. Tom är intresserad och i vissa fall vill ”visa upp sig”. Vi förföljer alla hundar vi hittar, - hans reaktion är ungefär densamma för alla. Jag är övertygad om att vi fått Tom att gå över gränsen till ”positivt nyfiken på hundar” från ”tar för givet att alla är potentiella fiender”.

Det kan vara svårt för hundägare att ta in att förvandlingen kan gå så fort. Ibland tänker de ”hunden luras, hen kan inte släppt sin tidigare inställning redan”. Men…hundar är inte långsinta, tänker inte på långsiktig logik etc. Deras uppfattning om omvärlden är mer specifik än generell. Om de blivit skrämd/hotad av en specifik individ/situation och vi kan visa att den inte är farlig numera kan de släppa känslan. En människa tänker ”ett hus ramlade ner över mig, - alla hus är livsfarliga”. En hund tänker ”ett hus ramlade över mig, - det specifika huset är livsfarligt”.

Tillbaka till Tom;

Vi förföljer de hundekipage vi träffar på. Toms matte blir mer och mer konfunderad över Toms välvilja. Vi tar vägen om lekplatsen och adderar massa leksugna barn. Tom är cool och viftar inte bara på svansen utan hela kroppen. En lekfröken upplyser oss om varför det är inga andra hundar på lekparken, - de är förbjudna där (f´låt fröken, vi visste inte).

Efter att vi förföljt/mött upp de hundar som fanns tillgängliga berättar jag för Toms matte att ”vi har lyckats, vi är så gott som färdiga”. De senaste två tillfällena har vi försökt reta Tom till att bli den hund han var när han hälsade på mig första gången, det går inte. Hans normalläge har gått från ”hundar är farliga, hugg bort dem” till ”hundar är mjuka, jag vill bara leka”.

Toms matte säger att Tom inte bara viftar på svansen numera, - hela kroppen viftar. Vi skiljs åt och jag säger jag till Toms matte att ”den här känslan måste upprätthållas hos Tom, håll honom inte borta från hundar”. Slå en signal om ni vill ha stöd i hundmöten i hundgårdar etc.

Tom och matte går mot bilen och iaf Toms kropp sjunger när de går <3

/Lennart

www.hemmahoslennart.se  • Comments(0)//blogg.hemmahoslennart.se/#post11