Aktuellt hemma hos Lennart

Aktuellt hemma hos Lennart

Aktuella fall

Här i bloggen skriver jag löpande om aktuella fall, där jag hjälper hundar och deras människor att kommunicera bättre och träna fram önskade beteenden hos dem båda. Jag bjuder också på mina allmänna reflektioner, tankar och erfarenheter, både högt och lågt.

Läs mer på hemsidan hemmahoslennart.se

Rolex andra beteendeträning

Rumsren/Markeringar?Posted by Lennart Thu, January 26, 2017 20:48:37

Besök 2

Sofia kom med en glad Rolex som trots tillsägelserna förra besöket visade tydligt att han ville hem till Lennarts ställe. Den här gången hälsade de på en vanlig vardag vilket betyder att en flock dagishundar väntar.

Rolex är en kastrerade hane, kinesisk nakenhund (med päls) på ett år. ”Mot” honom står dagishundarna som den dagen är;

1. Klara, 10 månader husky/schäfer

2. Tommy, 1,5 år Sib Husky

3. Hassan, 5 år dansk/svensk gårdshund

4. Melker, 3 år rottweiler/schäfer

5. Bosse drygt 2 år cocopu

Det är fint väder, jag placerar Sofia i en stol utomhus 25 meter från huset. Hon skall vara passiv åskådare, dock skall Rolex känna, se och veta var hon befinner sig. Rolex binder jag i Sofias sida av staketet (25m från Sofia). Han kan rör sig en bit men kan inte komma till andra sidan staketet (mot huset).

Jag går in och hämtar en neutral, något reserverad men äldre hanhund, Hassan. Vi går fram till Rolex med staket mellan och Rolex blir riktigt offensiv, skäller, hugger i luften och rycker i kopplet. Hassan tittar på honom en stund, tycker det är jobbigt, tittar sen på mig och går mot ytterdörrn. Jag släpper in Hassan i huset igen. Jag förstår att Rolex verkligen är lika offensiv som matte sagt. Jag tar ut Tommy, som för ett halvår sedan var mer vild än tam. Rolex reagerar nästan lika våldsamt, jag låter Tommy svar upp lite. Rolex bryr sig inte om att han har Tommy framför sig, ingen självbevarelsedrift typ. Tommy tittar på mig och säger ”jag vill inte umgås med den här skitungen”. Jag låter Tommy gå in igen. Samma visa med de andra hanarna i flocken. De berättar civiliserat att Rolex bör bete sig. När han skiter i deras uppmaningar vill de inte umgås med honom.

Jag tar ut Klara, som är en blandning mellan husky och schäfer, 10 månader gammal. Klara är precis som en husky är, - självständig, självsäker, intelligent och troligen en av de få raser vi kan ”skicka ut i skogen igen” för att leva. Rolex tjafsar mot Klara och hon ryter ifrån, skarpt! Rolex tystnar men drar igång igen när han ser att Klara inte gör allvar av sin varning. Klara tittar på mig och ”skakar på huvudet”.

För att inte få ett dåligt slut kopplar jag mina hundar, Sofia kopplar Rolex och vi går på en promenad ihop. Sofia och Rolex går bakom oss, Rolex skäller, drar och tjafsas i säkert 20-25 minuter. Sen struntar han i det. Efter en stund släpper jag ett par av mina hundar och bl.a. Hassan går upp bredvid Rolex (och Sofia) och promenerar med dem, utan drama.

Jag tar in mina hundar i huset och vi avslutar. Sofia och Rolex går till bilen och ett par veckor senare dyker de upp för tredje besöket. Då kommer Rolex leka med alla hundarna fritt.

Mer om det i nästa blogginlägg smiley

/Lennart


/EDIT

Glömde nästan den viktigaste biten i andra besöket. När Rolex skällt bort alla hundarna provade jag att ta in Sofia i huset (utom synhåll för Rolex). Jag ville se hur stor del av hans agerande som hade med relationen till matte att göra. Rolex är fortfarande ute, fast i en stolpe. Dagisflocken är ute, okopplad. Rolex följer Sofia med blicken, gnyr lite och vill följa med. Hundarna runt om honom märker att han taggar ner och går fram till honom. Han har kvar mindre än 10 % av inställningen, avigheten mot hundarna. Vissa hundar ignorerar han helt. Hans aggression mot andra hundar har ganska lite med hundar att göra egentligen. Han har umgåtts för lite med hundar och litar inte på dem, har inte lärt sig språket och kulturen riktigt. De möten han haft har slutat dåligt eller ouppklarade i vissa fall. Det i kombination med att matte trodde han var inkontinent och varit väldigt medgörlig med honom gör honom till den ”vaktande” parten i flocken. Han har fått för sig att vaktrollen och ansvaret över flockens säkerhet ligger på honom. Han vaktar, Sofia vårdar. Eftersom han inte ”kan” hundar än tar han det säkra för det osäkra och skäller bort hoten innan de realiseras.

Problemet handlar inte om att en ägare gjort rätt eller fel. Det handlar om att ägaren vill ha en hälsosam balans i relationen men tolkat signalerna fel. Det blir ingen balans och när man försöker rätta till gör feltolkningen att balansen ibland blir ännu sämre. Sofia vill ha en sällskapshund men har lotsat Rolex till att bli vakthund.

För att få Rolex att släppa vaktrollen måste han bli överbevisad att någon annan i flocken tar rollen. Det är här det kommer in som vissa tycker är ett hett diskussionsämne, - ledarroll. Jag anser att i varje harmonisk flock/grupp/organisation etc så är det någon som tar eller får (hegemoni) ledarrollen. Om ingen berättar för Rolex att hans uppgift inte är att vakta det viktigaste i hans liv, - varför skulle han sluta? Om man som människa berättar att jag tar det ansvaret, den rollen och visar att man menar allvar kommer hunden att kunna släppa och vara…sällskapshund.

Därför kommer husse och matte visa att det är de som tar besluten i flocken, Rolex skall koppla av. De kommer ta några veckor, kanske månader men Rolex kommer bli en avslappnad kille.

/Lennart

  • Comments(1)//blogg.hemmahoslennart.se/#post3