Aktuellt hemma hos Lennart

Aktuellt hemma hos Lennart

Aktuella fall

Här i bloggen skriver jag löpande om aktuella fall, där jag hjälper hundar och deras människor att kommunicera bättre och träna fram önskade beteenden hos dem båda. Jag bjuder också på mina allmänna reflektioner, tankar och erfarenheter, både högt och lågt.

Läs mer på hemsidan hemmahoslennart.se

Feedback från hundägaren

Aggressiv/Sällskapssjuk?Posted by Lennart Sat, February 04, 2017 11:57:34

Uppdatering från Sofia & Rolex

Den här feedbacken kom från hundfamiljen efter andra besöket. Rolex hade då inte umgåtts fritt med dagisflocken än. Kan vara intressant att läsa hur hundägaren uppfattar resultatet av träningen. I det här stadiet har vi inte gjort något med Rolex eller lärt honom något. Vi har bara iakttagit hur han och matte agerar i sällskap av annan människa (jag) eller reagerar på andra hundar. Det är ibland lätt att glömma att det är mestadels hundägarens sätt att agera med hunden och omgivningen vi justerar.

De framsteg Sofia berättar om nedan beror på kunskap och insikter hon fått på endast två besök här. Hon har efter det ändrat sin kommunikation med Rolex och sitt agerande. Det enda kommunikationen med Rolex vid besöken är att jag sagt "nej" när han markerat inomhus.

Hej Lennart!

Rolex har gjort så många framsteg och det glöms snabbt när något beteende ”försvinner/rättas till” så kan vara lite roligt att skriva.

Olyckor inne har inte hänt på jag vet inte hur många veckor. Inte sedan sist vi sågs iaf. Man hinner ta på sig på morgonen, borsta tänderna och i lugn och ro ta på sig alla vinterkläder som behövs innan vi går ut UTAN att han börjar strosa runt och behöver kissa/bajsa. Fantastiskt!

Möten med hundar på kvällen i mörker är extra jobbigt. Tror han blir riktigt rädd och han har bitit både mig och Robin i benet ett par gånger. Då har vi enbart vänt oss om och inte försökt ta tag i honom eller liknande. Inget som gör ont, men själva grejen är lite tråkig. Koppelträningen går bättre och jag visar mitt missnöje när han drar förbi mig (som en flockledare skulle göra). Jag har vid något tillfälle, när han blivit arg/rädd/orolig i ett möte på håll, släppt efter kopplet, ställt mig med ryggen mot hunden som går förbi på håll, och låtit honom springa fram den bit kopplet räcker. Märkte då att han snabbt gick fram men sedan till min sida och skällde, men visade så tydligt då att han var osäker. Jag sa inget och stod enbart kvar och tittade åt ett annat håll och berömde honom när han enbart stod lugnt och tittade. Senare på samma promenad mötte vi samma hund igen på gatan och vi gick på samma trottoar och han stissade upp sig lite igen. Tanten med andra hunden lät mig lugna rolex och de fick hälsa. Gick hur bra som helst. Tacka vet jag hundägare som ger en extra minut av sin tid för att hjälpa oss.

Hon vart förvånad att hennes hund inte ”red” Rolex som han tydligen brukar göra, men jag tror han i detta tillfälle lärde Rolex att han var snäll. Hundar är fantastiska! Han har även hälsat och promenerat en kort bit med en hoppis 5 årig Samojed, 2 chihuahua hanar 2 och 3 år gamla, en 9 årig pudel och jack russel tik. Det är de vi hunnit möta som velat hälsa sedan du uppmanade mig att öva på att hälsa. Varje gång är han jättesnäll när de väl får hälsa, men stressad innan. Vet inte hur jag ska få honom lugn innan, för han måste ju även lära sig att jag inte alltid kommer låta honom hälsa.

Han har även träffat Robin mormors nya lilla Smulan. Hon är 6 månader gammal, Yorkshire terrier, tik. Det var på lilla julafton och Lemon (cockerpoo) var också med. Vi möttes upp på promenad först så de fick hälsa! Just det! Då var det en annan sån vit liten terrier som många tanter har som han hälsade på utan att stressa upp sig innan!
Iaf, Rolex älskade Smulan och ville vara med henne helatiden, visade att han var snäll, höll avstånd, var i lekposition eller på rygg. Vid ett tillfälle var Rolex Lemon och Smulan i köket och Lemon var lite laddad och gjorde ett utfall med visade tänder mot smulan. Då gick Rolex emellan och markerade mot Lemon och ställde sig stolt och skyddade smulan!! Lät henne vara meter ifrån men höll koll på Lemon. Ashäftigt!! Så stolt.Han har också visat Lemon vid ett tilläflle att han inte vill leka. Då ställde han sig med ryggen mot honom och tittade snett. Lemon fattade vinken och jag berömde Rolex (hoppas det var rätt, ville visa att han har rätt att bestämma när han inte orkar leka mer).
Han är den snällaste vovven, bara väldigt rädd och energisk. Jag försöker så gott det går att visa med det jag tror är rätt. Snart när vädret blir mildare kommer han uppskatta längre promenader igen och fler vovvar kommer synas på gatorna så kanske blir lättare att öva då. 29 jan börjar även unghundskursen så vore toppen om vi hann med ett möte innan så jag boostas lite extra innan dess


Så mycket som jag lärt mig om honom på bara denna korta tid är helt otroligt roligt. Även hur jag tänker i olika situationer mot förut. Känns så roligt och hoppas att vi i framtiden kan testa en dagisdag/inackordering.

Ha en fin dag!

/Sofia & Rolex  • Comments(0)//blogg.hemmahoslennart.se/#post5