Aktuellt hemma hos Lennart

Aktuellt hemma hos Lennart

Aktuella fall

Här i bloggen skriver jag löpande om aktuella fall, där jag hjälper hundar och deras människor att kommunicera bättre och träna fram önskade beteenden hos dem båda. Jag bjuder också på mina allmänna reflektioner, tankar och erfarenheter, både högt och lågt.

Läs mer på hemsidan hemmahoslennart.se

Tvådagars boot camp för; Tom, - deprimerad?

Aggressiv/Sällskapssjuk?Posted by Lennart Sun, March 12, 2017 15:14:47

Fjärde besöket

Tom lämnas här på förmiddagen dag 1 utan ägare. Han skall hänga med dagisflocken tills kvällen dagen efter. Två heldagar och en natt där jag är hans människa och dagisflocken blir hans flock. Tanken är att vi skall komma framåt i hans utveckling snabbare. Vi skall försöka få honom att släppa rädslan och osäkerheten kring andra hundar. Han skall provoceras lite men det skall bara vara bra hundmöten. Han har redan visat att han vill umgås med hundar och kan släppa garden men det sitter långt inne. Vi skall försöka få känslan han har för snygga Melker att spilla över på andra hundar.

Han gillar människor och är trygg med dem. I två dagar har han endast mig att vända sig till, om han har förtroende för mig har jag makten att visa honom ”rätt väg”. Så fort han visar välvilja mot andra hundar berömmer jag honom väldigt tydligt. Så fort han tillåter andra hundar lukta och hälsa berömmer jag väldigt tydligt. Jag säger till de andra hundarna att de skall vara försiktiga runt honom. Jag berömmer de andra hundarna när de är mjuka mot Tom och låter honom ta sin tid att ändra inställning mot hundar. Jag kommer alltid vara i samma rum som Tom under de här dagarna.

Dag 1

Han är inbokad dagen då de lugnaste, något reserverade hundarna är här. Han får en munkorg på sig och jag låter flocken hälsa på honom hund för hund. Han är nyfiken men något defensiv. Efter alla hälsat tar jag ut dem på knappt en timmes promenad. Tom går kopplad, de flesta dagishundarna går okopplade för att Tom inte skall känna sig trängd. Efter promenad är det lunch och sedan lunchvila. Jag lägger mig i soffan, dagishundarna gör detsamma. Tom lägger sig bredvid soffan.

Efter nån timmas vila går vi ut i trädgårn och jag försöker få igång Tom att leka med de andra. Dagishundarna jagar lite bollar och går och sniffar in omgivningen. När det blir lite spring kommer Tom igång mentalt och springer efter de andra men stannar så fort han ”kommer på vad han gör”. Han vågar inte lita på sina känslor riktigt, men glädjen finns där. Jag låter dem umgås och vara utan min inblandning en stund. Tom blir mjukare i kroppen för varje minut som går och viftar på svansen, troligen utan att veta det själv. När det börjar skymma går vi in och dagishundarna börjar hämtas.

Tom är den enda hunden som övernattar och får sova i mitt sovrum.

Dag 2

Denna dag är det något kaxigare hundar som är här. Klara och Yatzy är två tikar som är mycket självsäkra och gärna provocerar andra lite. Toms nya bästis Melker är här också. Jag kör samma rutin som gårdagen, - alla får hälsa individuellt. Till slut är flocken samlad med Tom i vardagsrummet och de får en timmas umgänge innan promenad. Det svåraste är att få knappt ettåriga husky/schäfern Klara att hålla låg profil. Hon är tryggt omedveten om vad dåliga miljöer kan göra för en hunds välbefinnande. Tom ägnar en hel del tid åt att prata med Melker J

Efter promenad, lunch, vila släpper jag ut dem i trädgårn. Vid det här laget har Tom övergivit sin tidigare inställning till hundar. Han spänner sig inte, är mjuk i kroppen och försöker inte skrämma någon, - inte ens klumpiga Klara som gillar närhet. Han skäller av glädje och entusiasm. Han jagar bollar och hundar och släpper sina hämningar, - lever hundlivet!

Två dagars intensivträning har ändrat hans grundinställning. Alla hundmöten har initialt varit kontrollerade, lugna och positiva. Människan han har fått förlita sig på har varit med hela tiden. Han har alltid kunnat vända sig till mig och fråga ”vad nu?”. Jag har alltid berömt hans mjuka inställning tydligt och neutralt sagt ”nej Tom” när han varit taggig mot andra hundar. Eftermiddagen av andra dagen har jag låtit bl.a. Klara och Melker provocera honom. Tom har inte visat tecken på rädsla eller konflikt.

Nu kommer jobbet vara att repetera in känslan han lärt sig av andra hundar, i nya situationer. Tom kommer att ställas i samma situationer fast med matte, och husse. Efter det kommer Tom ställas i samma situationer med matte, husse och för Tom okända hundar, miljöer etc. Kika gärna på nya mjuka Tom i videona tagna andra dagen i boot camp.

/Lennart

www.hemmahoslennart.se  • Comments(0)

Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.