Aktuellt hemma hos Lennart

Aktuellt hemma hos Lennart

Aktuella fall

Här i bloggen skriver jag löpande om aktuella fall, där jag hjälper hundar och deras människor att kommunicera bättre och träna fram önskade beteenden hos dem båda. Jag bjuder också på mina allmänna reflektioner, tankar och erfarenheter, både högt och lågt.

Läs mer på hemsidan hemmahoslennart.se

Bättre sent än aldrig

Tänkt och gjort i övrigtPosted by Lennart Sat, September 02, 2017 19:08:13

Hej vänner!

Det var längesedan jag skrev något här. Inte pga att det inte hänt något utan pga att det har varit mycket att göra. De hundfamiljerna jag hjälpt sen sista blogginlägget i mars har alla haft samma sorts konflikt med omvärlden. De hundarna har alla varit hanar men av olika raser, ålder och självklart bakgrund. Raserna har varit chihuahua, golden, schäfer, dobermann, fransk bulldog, amstaff/pitbull och cocopu. Åldern har varit mellan ca 1,5 - 8 år.

För närvarande har vi två amstaff/pitbull, en fralla och en dobermann som tränas här. Egentligen är frallan och dobermannen färdiga också men både vi och ägarna vill vara så säkra det går på att de reagerar som en sällskapshund borde vid möten. Frallan har haft ca 5 träningar här, dobermannen ca 10 och pitbullblandningarna ca 3-5. Av de senaste 10 hundarna har Ladys hjälp sponsrat 3 i olika grad.


Problemet hundarnas människor upplever är att de inte litar på att de kan "kontrollera" sina hundar när de träffar andra hundar. De känner också att de inte riktigt vet vad som kommer hända när ett hundmöte (kopplat eller okopplat) inträffar. Amstaff/pitbullblandningarna är räddade från miljöer där de troligen använts i hundslagsmål, antingen som kampare eller som träningsobjekt. De nuvarande ägarna vet inte riktigt deras bakgrund men kan gissa beroende på hur de hittats och i vilket skick. En är från Irland och en annan från Danmark. Båda familjerna har hund i familjen när de tar in sin adopterade hund. De befintliga hundarna är också omplaceringar.

Jag brukar ta ett samtal och en promenad med hundfamiljen första gången vi träffas. Har vi tur träffar vi på en annan hundfamilj och jag kan se vad och hur stort problemet är. Även när vi inte träffat hundar på promenaden kan jag utläsa hur hunden och dess människor tolkar och hanterar världen.

Så behandlingen för de senaste månaders hundar kan ni läsa i Rolex´s, Toms eller Caesars fallbeskrivningar. Hur snabbt och intensivt vi går fram beror på hundens personlighet och bakgrund, ”arv och miljö”.

För cocopun Janne tog det ett besök, - en halvdag med flocken för att han skulle hitta sin egna harmoni, - han är färdig och kan komma på pensionat här (eller nånannanstans). För kamphunden med oklart förflutet, Hugo, kommer det ta lite längre tid. Han är ung men väldigt bestämd. Han är dessutom mycket stark och har en vilja/målstyrning som ingen människa just nu bryter igenom. På hans pluskonto finns att han är under 2 år troligen, älskar människor och är lojal. Vi har en annan kamphund med samma oklara förflutna, Junior. Han är troligen något äldre än Hugo, har svagare kamphundsgener men har en fulare, tuffare uppväxt. Vi trodde att Junior skulle bli den svåra att få tillbaka till harmoniska hundlivet men Hugo är den svåra.

/Lennart

  • Comments(0)

Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.