Aktuellt hemma hos Lennart

Aktuellt hemma hos Lennart

Aktuella fall

Här i bloggen skriver jag löpande om aktuella fall, där jag hjälper hundar och deras människor att kommunicera bättre och träna fram önskade beteenden hos dem båda. Jag bjuder också på mina allmänna reflektioner, tankar och erfarenheter, både högt och lågt.

Läs mer på hemsidan hemmahoslennart.se

Caesar, cane corso med attityd

Aggressiv/Sällskapssjuk?Posted by Lennart Sat, February 04, 2017 13:52:39

Caesar

Ägarna till den här fina killen hörde av sig.


Negin och Christopher har en 15 månaders Cane corso hane, för tillfället kemiskt kastrerad. De vill träna honom på hundmöten under kontrollerade former. Han blir lite nervig och gnäller, rycker och drar. Eftersom det är en stor hund anser ägarna det extra viktigt att de har koll på läget. Vid koppelpromenader slits han mellan lusten att utforska världen, dess medborgare och lojaliteten till matte. De vet att de kan inte släppa honom lös med andra hundar och samtidigt hålla ”kontakt med honom”.

De vill känna att även om distraktioner som andra hundar, cyklar, bilar dyker upp så kan de kontrollera honom, få honom släppa omgivningen och fokusera på den som sitter i andra sidan kopplet. De vill även känna samma säkerhet om de släpper honom okopplad i en hundrastgård exempelvis.

Första besöket

Första besöket kör vi som vanligt utan andra hundar. Vi tar en (koppel)promenad i områden jag känner till och jag iakttar hur hunden och ägarna beter sig. Vi går en halvtimma drygt, möter inga andra djur men Caesar är nästan hela tiden utanför oss i sitt medvetande. Han drar egentligen inte i kopplet. Men han känner att vissa saker är för intressanta att hoppa över. Varje gång han drar i sitt koppel och når slutet drar Negin tillbaka. Jag berättar att om jag skulle hetsa en hund att anfalla nåt hade jag ryckt i kopplet. Vad vill Negin uppnå, ett lugn hos hunden? Efter hon besökt skamvrån berättar jag att troligen 95 % av hundägarna gör som henne. Det är självklart fel om man skall lära hunden nåt, men rätt om man vill agera ut sitt missnöje.

Caesar vill bara upptäcka, men eftersom han är ganska stor, mycket testoseron (trots kem kastr) så blir han ett orosmoment hos ägare och omgivning.

Analysen är att han tycker att nyhetens behag med andra hundar, och ovanan med dem i kombination med hög testoseronhalt gör honom till en troublemaker. Hans och hunden Abels historia är ganska lik. Största skillnaden är att startsträckan för en boxer är kort jämfört med en cane corso. En boxer taggar ner snabbare dessutom.

Nästa möte skall jag skapa situationer där jag kan se hur Caesar reagerar. Det är en sak att höra det beskrivet av ägarna och en annan att se det själv.

/Lennart
www.hemmahoslennart.se

  • Comments(0)

Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.