Aktuellt hemma hos Lennart

Aktuellt hemma hos Lennart

Aktuella fall

Här i bloggen skriver jag löpande om aktuella fall, där jag hjälper hundar och deras människor att kommunicera bättre och träna fram önskade beteenden hos dem båda. Jag bjuder också på mina allmänna reflektioner, tankar och erfarenheter, både högt och lågt.

Läs mer på hemsidan hemmahoslennart.se

Tom, - deprimerad?

Aggressiv/Sällskapssjuk?Posted by Lennart Sat, February 04, 2017 14:33:30

Tom

Tom hämtades av Nova och Niklas när han var 4 månader gammal. Efter två månader hos husse och matte börjar han på ett kommersiellt dagis. Första året går de valpkurs, rallylydnad och hundmöteskurs. Andra året går de tävlingslydnad och agilitykurser. Han vistas ibland i rastgårdar och det går ok. Han aktiveras av husse och matte och hänger med på lite löpning och cykelturer utöver promenader.

Det mesta fungerar som det skall tills Tom är ungefär 1,5 år. En intelligent unghund kommer att utmana och utforska världen och tar egna beslut. Han kommer ifrågasätta hundar och människor i hans omgivning. Eftersom han sitter i en lokal med 50-60 andra hundar på dagarna lyssnar ingen människa på honom. På ett kommersiellt hunddagis i den storleken finns det två anställda, och några praktikanter (många i övre tonåren). Nya praktikanter slussas dit varannan vecka av Arbetsförmedlingen. Praktikanterna används mestadels till långpromenaden och städningen. AF ser på så sätt till att de stora hunddagisena går runt. Incitamentet till att stoppa in 40-60 hundar i en f.d. lagerlokal med två anställda är självklart inte kärlek till hundar, - incitamentet är pengar.

De flesta hundar mår inte så bra i sådana situationer. Tom börjar må dåligt troligen nånstans när han är ca 1-1,5 år. Han protesterar genom att skälla och försöka ta sig därifrån. Hunddagiset blir för honom en negativ plats så han blir helt enkelt arg där. Han bråkar med hundar och ibland människor. Nu uppmärksammar de anställda honom, för han ställer till med problem, - han väsnas och tar tid. Han förstår vad som kan få en människa att äntligen se honom på dagarna, - han skäller. Dagispersonal har ett par alternativ när en hund beter sig som en…hund. Sätta hunden nånstans långt bort för att slippa höra skällandet eller spruta vatten på hunden. Det finns inte intresse eller tid att lösa hundens problem. Mer än hälften av hundarna som är och har varit dagishundar hos mig är utkastade från stora dagis eller flyttade hit då ägarna förstått hur illa de mår där.

Tom får byta dagis.

Nytt dagis, nya anställda, nya 2-veckors praktikanter för hunden är resultatet. Självklart har inget förändrats för honom, bara platsen. Han får fortfarande inte utlopp för sin personlighet, ingen har tid att se just honom. Han bråkar med hundar och sätts i ”isolering” på dagiset.

Han sitter inlåst i en box på dagis ensam, i 4 månader.

Det senaste året har det han varit med om på dagis börjat visa sig utanför dagiset också. Han vill så gärna träffa de andra hundarna på dagiset men får inte. Till slut blir han arg på omgivningen han inte får träffa. Eftersom han inte får umgås med hundarna tappar han kopplingen till dem, kommer kanske inte ihåg om de är hot eller ej. Det han vet är när han känner lukten av hund så blir han (och människorna runt om) arga. Han tar det säkra för det osäkra och tolkar andra hundar som hot. Efter ett tag blir han likgiltlig mot omvärlden.

Husse Niklasl funderar under den här tiden på om han är deprimerad.

En hund eller människa eller annat djur som ställs inför ett odödligt motstånd mot det de vill kommer till slut ge upp. För vissa tar det dagar, för andra tar det en livstid. För Tom tog det troligen 1-1,5 år. Från det att han var ca 1 år tills han sattes ensam i bur på hunddagis. Där någonstans gav han upp, han blev deprimerad. När han inte orkade slåss mer så gav han upp, - han bryr sig inte längre.

Idag kommer en hundrastare hem till honom på dagen. Inte optimalt men mycket bättre än kommersiellt dagis.

Första besöket

Nova, Niklas och Tom hälsar på när det inte är andra hundar här. Vi tar en promenad och pratar om vad Tom varit med om och vad husse och matte vill uppnå. De vill undersöka om han är aggressiv och hur sköta interaktionen med andra hundar. De säger det inte rätt ut men de undrar också lite vad som hänt honom på de stora hunddagis han varit på. Nova har gett mig en utförlig beskrivning av Toms liv. De förstår inte riktigt vad som är orsak till vad. Jag berättar att det är inte ovanligt att ”vakna” hundar inte klarar av förvaringen som stora dagis är. De måste få kontakt med människor och interagera med andra hundar för att känna sig tillfreds. Viktigast brukar vara kontakten med människor.

Vi bokar ett nytt möte där vi skall undersöka hur Tom agerar med andra hundar och hur mycket av ”aggressiviteten” som är äkta. Då skall vi också se om han agerar annorlunda när han inte har husse eller matte bakom sig.

/Lennart

www.hemmahoslennart.se  • Comments(0)

Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.