Aktuellt hemma hos Lennart

Aktuellt hemma hos Lennart

Aktuella fall

Här i bloggen skriver jag löpande om aktuella fall, där jag hjälper hundar och deras människor att kommunicera bättre och träna fram önskade beteenden hos dem båda. Jag bjuder också på mina allmänna reflektioner, tankar och erfarenheter, både högt och lågt.

Läs mer på hemsidan hemmahoslennart.se

Fortsättning av analysen och träningen av; Tom, - deprimerad?

Aggressiv/Sällskapssjuk?Posted by Lennart Fri, March 10, 2017 19:06:42

Andra och tredje besöket

Båda besöken går ut på samma sak, - vi skall se om Tom skrämmer bort andra hundar endast för sin egen skull eller även för ägarnas skull. Vi vill även se hur djupt rotat det är. Vi vet att han går väldigt långt för att hålla andra hundar borta från dem, - ändå visar han nyfikenhet för dem. För att bena ut vad som är Toms känsloyttringar ”för egen säkerhet” och vad som är kopplade till relationen med ägarna separerar jag dem hos mig. Jag vet hur Tom reagerar vid hundmöten när matte Nova är med. Jag ser hur han tittar på henne så fort han inte är säker på om hon är säker på situationen. Han skyddar matte genom att skrämma bort andra hundar. Hittills har det funkat, - han skrämmer bort, - matte lever fortfarande, = hundlogik.

Jag säger till Nova att gå in i huset så Tom inte har henne att se och skydda. Jag sätter (fast) Tom i ett träd i min trädgård. Han har ca 1,5m koppel och vanligt halsband. Jag säger till honom att allt är ok och att han skall stanna. Jag går in i huset och hämtar en av mina dagishundar. Jag går ut med hunden i koppel och låter hennes doft nå Tom. Jag går runt där Tom sitter och observerar hans reaktion. Mina dagishundar är väldigt nyfikna på ”den nya” men vet samtidigt att de jobbar för mig, för tillfället. De är nyfikna, positiva men ödmjuka. Ibland får jag påminna dem om att de jobbar, - var inte för på.

Tom är nyfiken men mest defensivt osäker. Han vet inte längre vad andra hundar egentligen har för grundinställning. Hans kroppsspråk visar att han tar det säkra för det osäkra. Att andra hundar som närmar sig är ett hot. Han spänner sig, blåser upp sig och är redo att ”attackera”. Han vet inte att de är ett hot, han vill inte attackera men han tänker inte bli överraskad. Tom reagerar ungefär likadant oavsett vilken ras, ålder, kön etc. De hundar som hälsar ”offensivt”, med nos och nära blir han mest arg på. Hundarna visar tydligt när Tom pratat att de inte vill umgås med honom. Han är inte lika taggig när matte inte är med men för säkerhets skull skrämmer han bort hundarna ändå.

I slutet av tredje besöket skickar vi ut Melker med Tom i trädgårn. Tom blir kär!

Melker är en kastrerad blandning av schäfer, rottweiler och nåt annat. Melker är en mycket intelligent hund, dessutom luktar han väldigt gott tycker hanhundar med stark parningsdrift. Tom kan inte hålla sig från Melker och äntligen blir hans nyfikenhet starkare än hans farhågor för andra hundar. De jagar och leker ett tag och vi avslutar tredje besöket med en glad hundnyfiken Tom, även i sällskap av matte. Mellan andra och tredje besöket var det ca två veckor vilket är för långt. När det går mer än en vecka får man inte med sig framstegen till nästa besök. Vi bestämmer att nästa vecka skall Tom vara på boot camp hos mig och dagisflocken två dagar i sträck inklusive övernattning.

/Lennart

www.hemmahoslennart.se

  • Comments(0)

Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.